0

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов бе един от ръководителите на българската делегация на зимната олимпиада в Пекин. В края на най-голямото спортно събитие на 2022-ра той се съгласи да даде интервю за пратеника ни Пламен Вълков, в което да разкаже за всичко, което го е впечатлило на игрите.

- Как видяхте олимпиадата от гледна точка на организацията?
- Освен уникалната инфраструктура, която са изградили, домакините положиха и максимални усилия за запазване здравето на всички участващи в игрите. Това е по силите само на държави като Китай. Всичко бе перфектно, разбира се, с малки пропуски, които бяха изчистени за кратко време. Но чувствата са малко объркани. Някои мерки наистина бяха излишни и това бе мнението и на по-голямата част от моите колеги. Загуби се олимпийският дух. Да, може би така се предотврати някакъв бум на заразата, но от друга гледна точка да не пускаш хората навън, е малко прекалено. 
Мерки имаше и на летните игри в Токио, които обаче след определено време бяха отменени. Страната на изгряващото слънце се справи много елегантно с пандемичната обстановка тогава. И съм сигурен, че много от състезателите са останали с добри чувства и страхотни впечатления от Япония. 


Сега просто не можеше да се придобие пълна представа за Китай, който е най-голямата страна в света. За нас най-важното тук бе да опазим нашите състезатели от попадане сред положителните тестове на олимпиадата. И искам да им благодаря за професионализма, който проявиха. Да, имаше малък проблем с Благой Тодев, но той по-скоро пострада заради прекомерните мерки. Дойде повече от документи, а не от реална ситуация.

Горанов и част от българската делегация пътуваха няколко часа, за да подкрепят Радо Янков в сноуборда.

 Горанов и част от българската делегация пътуваха няколко часа, за да подкрепят Радо Янков в сноуборда.
Йордан Петков, БОК

- Как оценявате българското представяне?
- Очаквам атака от „специалисти“, които отдавна са се отдалечили от спорта или живеят още по времето на социализма. За мен всички се представиха много добре, като имаше малки изключения. Самото класиране за зимна олимпиада си е постижение. Безспорно успехът на Алберт Попов е най-сериозният на тези игри. И в гигантския слалом, и в слалома. Радослав Янков също влезе в елиминациите. Биатлонистите се бореха в доста тежки и непривични за този спорт условия. Какво да кажем за Павел Ангелов - все едно има къде да тренира, а е на втора олимпиада. Имаме състезател във фигурното пързаляне при липса на пързалки. Владимир Зографски е на трета олимпиада от държава, която няма шанца. Ние искаме при тези условия да печелим медали. А тези момчета и момичета заслужават само адмирации, че са тук.
Тук искам специално да благодаря и на екипа на олимпийския ни комитет - Лили Пандурова, която бе шеф на мисията, Християн Янков, който не спря да се движи между трите села, на д-р Стефан Стругаров, на Елица Попова, която обработи цялата информация за коронавируса. Разбира се, помощта която получавахме от София в лицето на Румяна Динева и Камелия Игнатова, бе от много голямо значение за нас. И двете без преувеличение работеха денонощно заедно с нас. Присъствието на игрите на председателя на БОК Стефка Костадинова и спортния министър Радостин Василев допълнително стимулира нашите спортисти.

- Но делегацията ни беше една от най-малките в последните години.
- А защо никой не отчита, че в последните години се промениха доста много правилата? Беше съкратен общият брой състезатели. Квоти бяха дадени на спортове, които не са толкова популярни в България. Да, има нови дисциплини, но къде да намерим улей, за да се тренира монобоб например? През последните години при появата на всяка една нова дисциплина се намаляват местата на останалите. И класирането на олимпиада става все по-трудно. Това никой „специалист“ не го отчита. И на този фон имахме пълен отбор в биатлона, трима алпийци, запазихме местата си в скока, шейните, върнахме се на картата във фигурното пързаляне след 24 години. А това са най-популярните спортове на една зимна олимпиада. Е, някой може би се е надявал да имаме и хокеен отбор, но реалностите са съвсем други.

Генералният секретар разговаря с Алберт Попов след силното му представяне в гигантския слалом.

 Генералният секретар разговаря с Алберт Попов след силното му представяне в гигантския слалом.
Йордан Петков, БОК

- Защо останахме без знаменосец за закриването?
- Това е едно от изискванията на организационния комитет на игрите заради мерките срещу коронавируса. Всички трябва да напуснат селото до 48 часа след последното си състезание. А ние в последните два дни нямаме нито един спортист, който да е останал. И спазваме изискванията. 

- Като млад дядо, успяхте ли да се сдобиете с талисмана, който е абсолютният хит на игрите? 
- Все още не. Надявам се преди тръгването да се справя и с тази задача.